PLANET EARTH

Η ζήτηση για καουτσούκ απειλεί τα δάση της ΝΑ Ασίας

 Έπειτα από τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι φυτείες φοινικόδεντρου, τα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή: τη ραγδαία επέκταση των φυτειών καουτσουκόδεντρου.
Η αποψίλωση
Μέχρι το 2024, μέχρι και 85.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, μια έκταση συγκρίσιμη με της Αυστρίας, θα πρέπει να αποψιλωθούν προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση σε καουτσούκ, προειδοποιεί βρετανική μελέτη στην επιθεώρηση «Conservation Letters».

«Η βιομηχανία ελαστικών καταναλώνει το 70% της παραγωγής φυσικού καουτσούκ, και η αύξηση της ζήτησης για ελαστικά αυτοκινήτων και αεροπλάνων βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη επέκταση των φυτειών» δήλωσε η Έλεν Ουάρεν-Τόμας του Πανεπιστημίου του East Anglia, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

H μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που εξετάζει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών για τις φυτείες καουτσουκόδεντρου, οι οποίες καταλαμβάνουν σήμερα έκταση σχεδόν 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 84% βρίσκεται στην περιοχή Τζισουανγκμπάνα της νοτιοδυτικής Κίνας. 

 Μεταξύ των περιοχών που εξετάζει η έρευνα είναι η Βόρνεο, η Σουμάτρα, η Ιάβα, το Μπαλί, το Λάος, η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

Η ποικιλία εντόμων και πτηνών στις περιοχές που αποψιλώνονται μπορεί να φτάσει και το 75%. Στοιχεία για άλλες κατηγορίες ζώων δεν υπάρχουν, οι ερευνητές όμως υποψιάζονται ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και για αυτά τα είδη.

Στις περιοχές που εξετάζει η μελέτη ζουν είδη όπως λεοπαρδάλεις και γίββωνες.

Τα τροπικά οικοσυστήματα της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και άλλων ασιατικών χωρών έχουν πληγεί σοβαρά τις τελευταίες δεκαετίες και από τις φυτείες φοινικόδεντρου για παραγωγή φοινικέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Λόγω της απειλής για τη βιοποικιλότητα, πολλές εταιρείες δέχονται πλέον μόνο πιστοποιημένο φοινικέλαιο. Ανάλογα συστήματα πιστοποίησης θα έπρεπε να εφαρμοστούν και για το καουτσούκ, προτείνουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: tovima.gr & real.gr

Share on Google Plus

About Unknown

Νοέμβρης! Ο μήνας γενεθλίων, κυρίως των Σκορπιών. Τους ξέρετε τώρα αυτούς τους τύπους. Εγωπαθείς, κυκλοθυμικοί, αυτοκαταστροφικοί αλλά κυρίως επίμονοι, δηλαδή πεισματάρηδες. Θέλουν να αποφασίζουν, να καθορίζουν, να καθοδηγούν. Κοινώς "ψώνια", και καθώς ο αρχηγός αυτών, η υπογράφουσα, δηλαδή ΕΓΩ! αποφάσισα να εκτεθώ δια της γραφής γιατί πολύ απλά θέλω να με διαβάζετε! Και υπογραμμίζω το θέλω γιατί ο Σκορπιός, καλοί μου φίλοι, όταν θέλει μπορεί! (έτσι νομίζει τουλάχιστον) και όπως καταλάβατε αυτό είναι και το μότο μου. Άλλα βιογραφικά στοιχεία νομίζω ότι είναι περιττά. Έτσι λοιπόν σας καλωσορίζω και εύχομαι τα θέματα που θα αναρτηθούν να είναι του ενδιαφέροντος σας. Ελπίζω η σχέση μας να είναι διαδραστική και άμεση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας περιμένω στην παρέα μας! Λία Ιωαννίδου.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου